Как да изберем сейф

Ако се притеснявате, че жилището или компанията ви могат да бъдат застрашени от взлом и кражба, ще ви предложим няколко полезни съвета как да получите максимална сигурност на оптимална цена.
Може да изглежда малко вероятно, но евентуална кражба е в състояние да съсипе бизнеса ви. Чрез добре планиран взлом можете да загубите оборота от последния месец и бъдещето на компанията да се окаже под заплаха.
Може би е време да закупите сейф или да замените стария?
За да помогне в това начинание, световно признатият специалист Питър де Влам от Нидерландия ще ви съдейства за избора!

1. Не помагайте на крадците!
Изкушаващо е да приемете, че всяко ниво на защита е по-добро от никакво и да вземете какъвто сейф имате под ръка. Импусните покупки обаче могат да влошат нещата, казва Питър. “Напълно законно е да продавате сейфове, който не са били тествани, така че закупуването на посредствен сейф може да помогне на крадците – не им се налага дори да търсят ценностите, защото вие любезно сте ги поставили на едно място, в една кутия!” Малък сейф, незакрепен за стената или пода, може просто да бъде отмъкнат цял, а в последствие разбит на спокойствие.

2. Съблюдавайте светата тройца на сигурността!
Колко лесно е за крадец да прецени дали притежавате нещо което да заслужава крадене? Могат ли хора да преминават през имота без надзор? Без основните практики за прикриване на ценостите, без сигурни ключалки и наблюдателен персонал, сигурността на сейфа се доближава до тази на шоколадово яйце. “Дисциплината е най-евтината инвестиция и организирането на собствеността е първата стъпка от ‘светата тойца на сигурността’ - организирай, наблюдавай, защитавай,” казва Питър. Само СЛЕД като сте взели тези мерки, и чуствате че са недостатъчни, тогава трябва да закупувате сейф!

3. Закупете време!
С диамантен резец или достатъчно експлозиви, умел и целенасочен обирджия рано или късно ще се пребори със сейфа. Колкото по-качествен е един сейф, толкова повече време отнема да се разбие.
Трябва да се уверите, че вашата собственост се охранява с качествен СОТ и/или охрана, така че евентуална атака да бъде на време засечена и полицията или охраната ще бъдат повикани бързо. Това е втората стъпка от тройцата на сигурността - НАБЛЮДАВАЙ!
“Сейфовете предоставят време, а това е нещо което обирджиите нямат” казва Питър де Влам. “Хората мислят че един сейф може да устой с дни, но най-често е въпрос на минути. Сейфът ТРЯБВА да върви ръка-до-ръка с алармена система или друга система за детекция, като съседи или охрана.” Примерно, ако имотът е безлюден през уикенда, престъпникът има два дни да измисли начин да разбие сефа, затова е безмислено да закупите скъп продукт, ако никой няма да може да реагира в близките 48 часа. Ако имате нещо за ценно в индустриална зона, която не е наблюдавана през уикенда, трябва да прецените колко бързо ще може да засечето някой с нечисти намерения, атакуващ сейфа ви и колко време ще отнеме на полицията или охраната да отреагират.

4. Познавай врага си!
Трябва да профилирате потенциален обирджия: вероятно ли е да се изправите срещу професионалист, който е бил информиран за ценностите, или просто с опортюнист търсещ бърз лев?
Професионалните касоразбивачи ще са тествали различен тип сейфове и ще са разработили оптимален метод за разбираве, затова няма да губят време да търсят правилния инструмент или правилното място за пробив" казва Питър. Това е случаят с банкоматите, който са най-често разположени на пътя и тъпкани с кеш.
“Времето за разбиване на сейф в лабораторни условия често е по-кратко от това на професионален касоразбивач. От друга страна, аматьор обирджия ще се забави със средно 10 минути повече от професионалиста”.

Колкото по-голяма е наградата, толкова по-голям риск би поел крадеца, което може да включва шумни, опасни и обемисти методи. Оксиацетиленовата факла (т.нар. ТЕРМО ПИКА) отделя пушек, който може лесно да се забележи от разстояние, но разбивачът може да поеме рискът, ако очаква да намери съществена сума. Възможно е дори да докара инструменти за разбиване с камион!

5. Консултирайте се със специалист!
Ако собствеността ви е под надзор. Ако сте ограничили атрактивността на имота и имате идея от кого се предпазвате, сега е настъпило времето да изберете кой точно сейф да закупите. Това е третата стъпка от светата тройца на сигурността - ЗАЩИТАВАЙ!

“Добронамереният търговец няма само да ви попита колко сте готови да похарчите. Същият ще ви попита как преценявате рисковете, каква е заплахата (имайки предвид изработения профил на касоразбивача) и колко е времето за реакция. Това ви дава методиката към избирането на подходящ за вас продукт" казва Питър.

Това е дилемата на отговорникът за сигурността: ако похарчите голяма сума за сигурен сейф, но не се състой обир, изглежда сте пропилели фирмени пари, от друга страна, ако закупите евтин сейф, а в последствие ви оберат, значи сте некомпетентен. Внимателно изчисляване на рисковете ПЛЮС професионална консултация ще увеличи шансовете ви да вземете добро решение.


6. Уверете се, че продуктът е ECB сертифициран!
Това е много просто, но важно! Европейското Бюро по Сертифициране (ECB-S) е сдружение от застрахователи и производители на сейфове, предоставящи независими експертни лабораторни тестове и одитиранена производствения процес на продуктите за сигурност.
Потърсете логото върху продукта. Ако е там, зачи продуктът съответства на европейските стандарти за сигурност. Имайте предвид - всякакви други сертификати са безмислени!

"За нещастие, съществуват доста измами в сертифицирането на сейфове - има добри има и лоши сертификати” заявява Питър, който углавява няколко комитета в CEN TC 263 (Европейското бюро което определя стандартите в индустрията). Без значение колко добре се представя сейфът в лабораторни условия, производствения процес трябва да бъде одитиран, за да се гарантира качество.

Тестването на сайфове е уникално в това, че не можете да разчитате на машина за тази работа. "Опитахме да построим машина, която да опитва да пробива с различни методи, но открихме че не можем успешно да репликираме поведението на истински обирджия, въоръжен с пълен набор иснтрументи. Трябват ви истински хора с истински интелект за задачата".

Акредитираните лаборатории, вземат работата си много на сериозно. Те организират персонал и съдействат помежду си правейки изненадващи посещения на фабриките за да проверят материалите и производствения процес. Около 120 компании по света, включително Gunebbo, използват ESB-S сертифициране.

7. Изберете ниво на сигурност подходящо за нуждите ви!
Сейфовете се оценяват по осем-бална система за сигурност (от 0 до 7). Нулата не означава "нула сигурност" а просто е добавена след установяване на първите седем нива. Нивото на сигурност е отпечатано върху сертификата.

Според това в коя страна се намирате, застрахователите ще застраховат съдържанието на сейфа за различна сума според нивото на сигурност и наличието на СОТ. За това нивото на сигурност трябва да отразява стойността на съдържанието и стройността на останалите мерки за сигурност. 
Всяка степен на нивото на защита срещу взлом съответства на по-високо ниво на застраховка – 6000 GBP за Grade 0 и 10000 GBP за Grade I.

ОБЕКТИ / РЕФЕРЕНЦИИ