7 стъпки към изборът на подходящ за вашия бизнес сейф

25.08.2015

Притеснявате се че компанията ви може да е уязвима откъм кражби? Тук ще ви дадем няколко полезни съвета относно как да получите максимална сигурност на оптимална цена.

Може да изглежда малко вероятно, но евентуална кражба може да ви съсипе бизнеса. Един добре плануван взлом може да прибере оборота от последния месец, поставяйки бъдещето на компанията под заплаха. Може би е време да закупите сейф или да замените стария. За да ви помогнем в това начинание, световно признатият специалист Питър де Влам от Холандия ще ви помогне да изберете!

1. Не помагайте на крадците!
Изкушаващо е да приемете, че всяко ниво на защита е по-добро от никакво и да вземете какъвто сейф имате под ръка. Импусните покупки обаче могат да влошат нещата, казва Питър. “Напълно законно е да продавате сейфове, който не са били тествани, така че закупуването на посредствен сейф може да помогне на крадците – не им се налага дори да търсят ценностите, защото вие любезно сте ги поставили на едно място, в една кутия!” Малък сейф, незакрепен за стената или пода, може просто да бъде отмъкнат цял, а в последствие разбит на спокойствие.

2. Съблюдавайте светата тройца на сигурността!
Колко лесно е за крадец да прецени дали притежавате нещо което да заслужава крадене? Могат ли хора да преминават през имота без надзор? Без основните практики за прикриване на ценостите, без сигурни ключалки и наблюдателен персонал, сигурността на сейфа се доближава до тази на шоколадово яйце. “Дисциплината е най-евтината инвестиция и организирането на собствеността е първата стъпка от ‘светата тойца на сигурността’ - организирай, наблюдавай, защитавай,” казва Питър. Само СЛЕД като сте взели тези мерди, и чуствате че са недостатъчни, тогава трябва да закупувате сейф!

3. Закупете време!
С диамантен резец или достатъчно експлозиви, умел и целенасочен обирджия рано или късно ще се пребори със сейфа. Колкото по-качествен е един сейф, толкова повече време отнема да се разбие.
Трябва да се уверите, че вашата собственост се охранява с качествен СОТ и/или охрана, така че евентуална атака да бъде на време засечена и полицията или охраната ще бъдат повикани бързо. Това е втората стъпка от тройцата на сигурността - НАБЛЮДАВАЙ!
“Сейфовете предоставят време, а това е нещо което обирджиите нямат,” казва Питър де Влам. “Хората мислят че един сейф може да устой с сни, но най-често е въпрос на минути. Сейфът ТРЯБВА да върви ръка-до- ръка с алармена система или друга система за детекция, като съседи или охрана.” Примерно, ако имотът е безлюден през уикенда, престъпникът има два дни да измисли начин да разбие сефа, затова е безмислено да закупите скъп продукт, ако никой няма да може да реагира в близките 48 часа. Ако имате нещо за ценно в индустриална зона, която не е наблюдавана през уикенда, трябва да прецените колко бързо ще може да засечето някой с нечисти намерения, атакуващ сейфа ви и колко време ще отнеме на полицията или охраната да отреагират.

4. Познавай врага си:
Трябва да профилирате потенциален обирджия: вероятно ли е да се изправите срещу професионалист, който е бил информиран за ценностите, или просто с опортюнист търсещ бърз лев?
Професионалните касоразбивачи ще са тествали различен тип сейфове и ще са разработили оптимален метод за разбираве, затова няма да губят време да търсят правилния инструмент или правилното място за пробив" казва Питър. Това е случаят с банкоматите, който са най-често разположени на пътя и тъпкани с кеш.
“Времето за разбиване на сейф в лабораторни условия често е по-кратко от това на професионален касоразбивач. От друга страна, аматьор обирджия ще се забави със средно 10 минути повече от професионалиста”
Колкото по голяма е наградата, толкова по-голям риск би поел крадеца,което може да включва шумни, опасни и обемисти методи. Оксиацетиленовата факла (т.нар. ТЕРМО ПИКА) отделя пушек, който може лесно да се забележи от разстояние, но разбивачът може да поеме рискът, ако очаква да намери съществена сума. Възможно е дори да докара инструменти за разбиване с камион!

5. Консултирайте се със специалист
Ако собствеността ви е под надзор. Ако сте ограничили атрактивността на имота и имате идея от кого се предпазвате, сега е настъпило времето да изберете кой точно сейф да закупите. Това е третата стъпка от светата тройца на сигурността - ЗАЩИТАВАЙ!
“Добронамереният търговец няма само да ви попита колко сте готови да похарчите. Същият ще ви попита как преценявате рисковете, каква е заплахата (имайки предвид изработения профил на касоразбивача) и колко е времето за реакция. Това ви дава методиката към избирането на подходящ за вас продукт" казва Питър.
Това е дилемата на отговорникът за сигурността: ако похарчите голяма сума за сигурен сейф, но не се състой обир, изглежда сте пропилели фирмени пари, от друга страна, ако закупите евтин сейф, а в последствие ви оберат, значи сте некомпетентен. Внимателно изчисляване на рисковете ПЛЮС професионална консултация ще увеличи шансовете ви да вземете добро решение.

6. Уверете се, че продуктът е ECB сертифициран:
Това е много просто, но важно! Европейското Бюро по Сертифициране (ECB-S) е сдружение от застрахователи и производители на сейфове, предоставящи независими експертни лабораторни тестове и одитиранена производствения процес на продуктите за сигурност.
Потърсете логото върху продукта. Ако е там, зачи продуктът съответства на европейските стандарти за сигурност. Имайте предвид - всякакви други сертификати са безмислени!
За нещастие, съществуват доста измами в сертифицирането на сейфове - има добри има и лоши сертификати,” заявява Питър, който углавява няколко комитета в CEN TC 263 (Европейското бюро което определя стандартите в индустрията). Без значение колко добре се представя сейфът в лабораторни условия, производствения процес трябва да бъде одитиран, за да се гарантира качество.
Тестването на сайфове е уникално в това, че не можете да разчитате на машина за тази работа. "Опитахме да построим машина, която да опитва да пробива с различни методи, но открихме че не можем успешно да репликираме поведението на истински обирджия, въоръжен с пълен набор иснтрументи. Трябват ви истински хора с истински интелект за задачата"
Акредитираните лаборатории, вземат работата си много на сериозно. Те организират персонал и съдействат помежду си правейки изненадващи посещения на фабриките за да проверят материалите и производствения процес. Около 120 компании по света, включително Gunebbo, използват ESB-S сертифициране.

7. Изберете ниво на сигурност подходящо за нуждите ви:
Сейфовете се оценяват по осем-бална система за сигурност (от 0 до 7). Нулата не означава "нула сигурност" а просто е добавена след установяване на първите седем нива. Нивото на сигурност е отпечатано върху сертификата.
Според това в коя страна се намирате, застрахователите ще застраховат съдържанието на сейфа за различна сума според нивото на сигурност и наличието на СОТ. За това нивото на сигурност трябва да отразява стойността на съдържанието и стройността на останалите мерки за сигурност.


zarges.bg miningbg.com www.parkingbg.com badjove.bg